MenetBrand

Elképzelésből valóság: nyártól bringával is buszozhatunk Pécsen

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Tüke Busz Zrt. nyártól újításokat vezet be Pécsen a tömegközlekedést illetően. A bringások örülhetnek, ugyanis június 5-től indul a tesztüzem, így már kerékpárral is utazhatnak bizonyos járatokon. 

Irány a Mecsek

PécsMa.hu beszámolója szerint kezdetben a mecseki útvonalakra érdemes szervezni a programokat, ugyanis elsőként azokon a járatokon vehetjük igénybe a szolgáltatásokat, melyek erre közlekednek. Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy tovább népszerűsítse a túrázást a Mecsek területén.

A 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misina-tetőre közlekedő, kerékpárjellel megjelölt Credo autóbuszokon, rögzítő eszköz segítségével (bringatartókon) szállíthatják biciklijüket szabad- és munkaszüneti napokon – írja a lap. 

További részletek és tudnivalók 

Személyenként egy bringát lehet feltenni a buszra, az utasnak természetesen rendelkeznie kell érvényes menetjeggyel vagy bérlettel. A kerékpárosnak az első ajtónál kell bemutatni jegyét, bérletét, de a biciklivel majd a második ajtónál szállhat fel. 

A kerékpár felrakása-levétele, rögzítése és őrzése az utas feladata, neki kell gondoskodnia a biztonságos és balesetmentes szállításáról, és arról, ne piszkítsa össze a buszt, az utasok ruháját. A bicikli nem lehet nehezebb, mint a kereskedelembe kapható bicajok, és mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert. Speciális kialakítású (cargo, tandem, belső égésű motoros) kerékpárt, vagy olyat, amelyen csomagok vannak, esetleg kialakítása miatt nem rögzíthető, nem lehet szállítani a buszokon. A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben továbbra is előnyt élveznek. 

Fontos! Az autóbuszvezető megtilthatja a biciklivel való felszállást, ha zsúfolt a busz, nagyon sokan utaznak rajta.

A tesztüzem a tervek szerint július közepéig tart, a tapasztalatokat ez után a Tüka Busz Zrt. szakemberei értékelik. Ha kedvező az új szolgáltatás fogadtatása, akkor megvizsgálják, hogyan lehet valamennyi mecseki járatra kiterjeszteni a későbbiekben.

Borítókép: PécsMa.hu

További hírek