MenetBrand

Külföldi utazás, akár tömegközlekedéssel? Fontos tudnivalók 2021-ben!

Az utazás napjainkban nem egyszerű: a koronavírus-járvány miatt más és más szabályok érvényesek a különböző uniós tagállamokban. A pécsiek közkedvelt nyaralási célpontja például Horvátország, ha belevágnál a kalandba, íme az útmutató. 

A Magyar Rendőrség Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus-világjárvány alatt több nyelven, többek közt magyarul is tájékozódhatunk az uniós országokban lévő beutazási korlátozásokról, átutazási szabályokról, egyéb intézkedésekről:

A https://reopen.europa.eu/hu/ oldal az uniós országokba utazókat tájékoztatja a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban több nyelven, köztük magyarul is. A honlapon részletesen, országokra lebontva olvashatóak a beutazási korlátozásokról, átutazási szabályokról, egyéb intézkedésekről szóló információk. Értesülhetünk például egy adott ország maszkviselésre, fizikai távolságtartásra és karantén-kötelezettségre vonatkozó szabályairól is. 

A honlapon utazási terv készítésére is van lehetőség, így akár a tömegközlekedési lehetőségeknek is utánajárhatunk. Több országot megjelölve is tájékozódhatsz a legfontosabb beutazási szabályokról.
 

Érdemes böngészni egyébként ezt az oldalt is, ha többet szeretnénk megtudni arról, hova utazhatunk, milyen korlátozások vannak érvényben egyes államokban, mely határok vannak nyitva, vagy épp zárva, a magyar konzuli szolgálat honlapján szintén friss információkat, utazási tanácsokat kaphatunk országokra lebontva, de több országnak, például Horvátországnak is van saját koronavírus-információs oldala.

Mindenképp tájékozódjunk utazás előtt, legutóbb például arról számoltunk be épp Horvátország esetében, hogy megváltoztak déli szomszédunknál a beutazási szabályok, már senki nem léphet be ellenőrizetlenül. Míg nagyjából két héttel ez előtt személyi igazolványon kívül semmilyen más dokumentumot, igazolást nem kértek el a határon.

Forrás
Borítókép: Magyar Rendőrség Facebook-oldala

További hírek