MenetBrand

Külföldi példák, amelyek a pécsi tömegközlekedési rendszert segíthetnék

A tömegközlekedési rendszer bizonyos részei mára egyre elavultabbá válnak. Pécsen is több frontot lehetne változtatni e téren, amihez egyes nemzetközi példák adnak támpontot. A Pécs Aktuál megkísérelte összeszedni azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket helyi szinten is érdemes lenne alkalmazni.

A buszmegálló tábla Pécsen

Pécsen a buszmegálló tábla alatt elhelyezett információs tábla apró betűkkel van szedve, ami így messziről nem igazán jól kivehető, nehéz elolvasni a megálló nevét és azt, hogy milyen buszok járnak az adott vonalon. Sokszor még közelről sem teljesen egyértelmű. Persze akadnak más megoldások, például applikáció segítségével egyszerűen tájékozódhatunk.

Pécsi buszmegálló

Vessünk egy pillantást rá, mi a helyzet más országokban. 

Külföldi megoldások nyomában

Londonban (Anglia), a megálló neve már a tábláról messziről leolvasható. A menetrend mellett továbbá hálózati térkép és betűrend szerinti megállólista teszi hatékonyabbá a tömegközlekedést.

Sőt, a filmekből jól ismert “taxizós, csettintős, integetős” megoldás bizonyos járatoknál Angliában is érvényben van. Kétfajta buszmegálló létezik, a 

  • kötelező megálló (Bus stop) és a 
  • feltételes megálló (Request bus stop).

Utóbbi esetben a buszsofőrnek csak abban az esetben kell megállnia, ha várakozik valaki a megállóban vagy legalább egy utas jelezte leszállási szándékát.

Párizsban (Franciaország) a megállókban látható az elérhető járatok térképe, ami tartalmazza a megállók neveit, megállóként a járat közlekedési irányát, illetve a legfontosabb helyeket, mint a templomok, kórházak, hivatalok és iskolák. Egyéb információk is találhatóak a felszállási lehetőségekről, a tarifákról és a jegyvásárlási lehetőségekről. A megállót jelző tábla tetején messziről olvasható a megálló neve, belül az irány szerinti végállomás, a járat száma és hogy melyik napokon közlekedik, mindez digitális kijelzővel, hogy változás esetén módosítható legyen.

buszmegallo

Jeruzsálemben (Izrael) a megálló neve szintén messziről olvasható, ráadásul három nyelven is a könnyebb megértés érdekében, de a buszok száma és a végállomás neve is fel van tüntetve Hálózati térkép, menetrend és egyéb információk is találhatóak, sőt, a megálló térképe is, ami nagy segítség az utazóknak. A felülnézeti térképen számokkal jelzik a megállókat és külön részletezik, hogy melyikből merre és milyen busszal utazhatunk. A térképen jelzik a tájékozódást segítő épületeket is.

Összefoglaló

Habár Pécs városában is tapasztalhatunk pozitív törekvéseket, a nemzetközi szinten is bevált gyakorlatok jó példaként szolgálhatnak az illetkéseknek. A pécsi e-buszok elterjedése mellett így további, 21. századi megoldások segíthetnék a helyiek egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb tömegközlekedését.

Forrás
Borítókép: Pécs Aktuál.hu

További hírek