MenetBrand

A jövőben szinte bárhol szabadon tekerhetünk Pécsen

Szabályozott keretek között és sebességkorlátozással újra biciklizhetünk majd Pécs sétálóutcáiban. Legalábbis abban az esetben, ha a pécsi közgyűlés megszavazza a javaslatot – írja a PécsMa.hu.

Jöhet a tiltás feloldása

A pécsi Zöld Bringások közösség Facebook-oldalán számolt be róla, hogy “a belvárosi közlekedést újragondoló beszélgetéssorozat” részeként összehívott egyeztetésen az önkormányzattól azt a hírt kapták, hogy rövidesen feloldhatják a biciklizés tiltását a pécsi sétálóutcákban (Király utca, Ferencesek utcája, Irgalmasok utcája), valamint a Széchenyi- és a Jókai téren. A tiltás ellenére egyébként korábban is nagy volt a biciklisforgalom az említett közterületeken.

Auth István képviselő a lapnak megerősítette, készül egy rendelettervezet arról, hogy feloldják a tiltást. Mint elmondta, a mai egyeztetésre a város kerékpáros egyesületei mellett ételkiszállító cégek képviselőit is meghívták, és részt vettek rajta a rendőrség, a közterület-felügyelet, valamint a város cégeinek és illetékes főosztályának szakemberei is.

“Érzékeljük, hogy folyamatosan növekszik az igény a biciklizésre a belvárosban, és egyre többen használnak egyéb alternatív közlekedési eszközöket, például elektromos rollert is. A tiltás feloldásával és a sebességkorlátozással célunk az, hogy a belváros légszennyezettség-mentes, nyugodt és kellemes hely legyen a gyalogosoknak, kerékpárosoknak, és az ott élőknek egyaránt. Ehhez kölcsönös odafigyelés és egymás iránti tisztelet, valamint a szabályok betartása szükséges.”

Szabályok az új közlekedési rendszerrel kapcsolatban

Az önkormányzatnál az alábbi alapvetéseket fogalmazták meg a belvárosi közlekedéssel kapcsolatban:

  • a kis helyigényű, károsanyag-kibocsátás nélküli járművek közlekedésének támogatása szükséges a belvárosban, ezzel javul a levegő minősége, illetve mérséklődik az autók száma. Ebből adódóan az utakon, sétálóutcákban a sebesség mérséklését tartják a szabályozás első bevezetendő lépésének. A forgalmi rend módosítása utáni tapasztalatok alapján lehet vizsgálni, hogy szükségesek-e egyes szakaszokon további intézkedések, esetleg tiltások.
  • A 2016-ban készített kerékpárhálózati terv törzshálózati útszakasznak a belvárosban az Irgalmasok útját, a Mária utcát, a Nagyflórián utcát, a Ciszterci közt, az Apáca utcát, és a Szent István teret jelöli. Nem főhálózati útszakaszoknak a Hunyadi János út, a Janus Pannonius utca, az Esze Tamás utca és a Váradi Antal utca van jelölve. A tapasztalatok, illetve a kerékpáros egyesületekkel eddig folytatott egyeztetések alapján egyértelmű, hogy a kerékpárosok nagy része a legrövidebb, illetve legkevesebb emelkedőt magába foglaló útvonalat választja úti célja megközelítéséhez, akkor is, ha ez forgalmasabb út használatát jelenti a kerékpársávval, kerékpárúttal rendelkező utcához képest.
  • A vonatkozó útügyi műszaki előírás szerint a sebességet 10 km/órában lehet meghatározni, a legalacsonyabb közúti jelzőtáblával szabályozható érték a 10 km/óra. Ez alapján a Király utcában a meglévő 5 km/óra sebességkorlátozás (ami a Városház köz, Kazinczy utca és a Nagyflórián utcánál van jelenleg kihelyezve) felülvizsgálata szükséges.
  • A Király utca, Ferencesek utcája, Irgalmasok utcája esetén bizonyos helyeken szükség lenne tilalmi táblák elhelyezésére, helyenként új oszlopok kihelyezésére. Jelenleg a Ferencesek utcájában tiltott a kerékpározás, azonban ez feloldható lehetne a sebességkorlátozás bevezetésével és betartatásával.
Elektromos rollerek és az “új” KRESZ

Auth István elmondta azt is, hogy jelenleg folyamatban van az elektromos rollerek használatának, közlekedésének szabályozása a KRESZ-ben. Ez szintén hatással lehet majd a helyi rendelet részleteire.

Forrás
Borítókép: Zöld Fiatalok  ZÖFI (Facebook)

További hírek