MenetBrand
Elektromos roller

Az elektromos roller népszerű, de veszélyes is: jöhet a KRESZ-módosítás

Az elektromos rollerek egyszerűek, gyorsak és egyre népszerűbbek. Nem megfelelő használat esetén azonban veszélyessé válhat. A gyalogosok védelmének érdekében pedig jöhet a KRESZ-módosítás. 

Egyre többen használják az elektromos rollereket

Nemcsak Budapesten és külföldön, hanem Pécsen is látni elektromos rollerezőket. Nem véletlenül használják annyian, több előnye is van: 

  • elkerülhetjük a dugókat
  • gyorsan, egyszerűen és környezetbarát módon közlekedhetünk
  • “lazábban” kezelhetjük a KRESZ szabályokat

Ez utóbbi pont azonban megdőlni látszik.

Mivel sok a baleset, új közlekedési szabályokat vezethetnek be.

A járdán, zebrán ugyanis nagyon hamar beüthet a baj, hiszen az elektromos roller csendes és nehezen észrevehető. A sebességet pedig könnyű eltéveszteni egy-egy helyzetben. 

Külföldön is népszerű közlekedési forma

Angliában úgy becsülik, hogy 2021 végére az elektromos rollerrel eddig okozott balesetek száma elérheti a kétszázezret. Moszkvában az elmúlt két évben tíz halálos balesetet okoztak ilyen közlekedési eszközökkel. Mindkét metropolisz megpróbálkozott a jogi szabályozással – írja a Bama.hu.

Londonban saját tulajdonú elektromos rollerrel egyáltalán nem lehet közúton és közterületeken közlekedni, ezeket csak magánterületen lehet használni a tulajdonos beleegyezésével. Bérelt járművel pedig kizárólag közúton lehet haladni. Moszkvában azzal próbálták megoldani a helyzetet, hogy a rollerekre sebességkorlátozást vezettek be: nem közlekedhetnek 15 km/h sebességnél gyorsabban. A televíziós anyag szerint azonban a jogi rendezés nem jelentett teljes megoldást, ma is sokan használják ezeket az eszközöket felelőtlenül.

Száguldó rollerező Népszerű az elektromos roller (kép: LikeBalaton)

Így változhat a KRESZ

Mivel országos problémáról van szó – Pécset is érintve – , a kormány több szervezet bevonásával dolgozik a KRESZ módosításán. A cél, hogy minél hamarabb pont kerüljön az ügy végére. Az egyeztetés Révész Máriusz kormánybiztos elmondása szerint évek óta folyik. Az InfoRádió Aréna műsorában a következőt nyilatkozta korábban:

„Én nagyon-nagyon bízom benne, hogy az OBB-vel történt egyeztetés után most már végre lesz egy olyan csomag, ami elfogadható lesz mindenki számára.”

Meglátjuk, végül milyen módosítások kerülnek ki. És azt is, mindez mennyiben befolyásolja a szokásokat és elveszi-e a kedvét a száguldástól az elektromos rollerezőknek. Akármi is lesz, mi itt leszünk és beszámolunk róla. 

Forrás
Borítókép: Bama.hu

További hírek