MenetBrand

Elektromos Ikarus Pécsen: ingyenes utazás a közösségi közlekedőknek

Az Ikarus City Pioneer október 3-ig járja a pécsi utcákat. A magyar gyártó buszán való utazást pedig a helyiek is kipróbálhatják. A Tüke Busz igyekszik megismerni a járművet, igaz, valószínűleg a jövő évi 8 új elektromos tömegközlekedési eszköz megvásárlásánál más gyártók bsuzai lehetnek a befutók – írja a PécsMa.hu hírportál.

Az első kilométerek

Az első tesztnapon a 33-as számú helyi járat útvonalán indult el első útjára Pécsett az Ikarus új elektromos szóló busza. A következő napokban több vonalon (13, 14, 15, 30, 32, 33, 38, 40, 41, 42, 44) is kipróbálhatják majd a pécsiek a járművet. Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. Igazgatóságának elnöke történelmi napnak nevezte az eseményt.

– Az Ikarus újrakezdte autóbuszai gyártását, és a most Pécsre érkező City Pioneernak ez az első vidéki városban megtett tesztútja, tehát Pécs az első. Jelen pillanatban nincsen vásárlási szándékunk, csupán a tapasztalatszerzés a célunk azzal, hogy megnézzük napi működés közben is a buszt  mondta Bánkuti a pécsi lapnak. 

Elektromos buszok Pécsen

Korábban beszámoltunk róla, hogy a jövőben elektromos buszok érkeznek Pécsre. Mindez pályázati forrásokból valósul meg. Pécs városa a Zöld Busz Programiroda pályázatán nyert el 1,2 milliárd forintot arra, hogy 2022-ben 8 új szóló elektromos busszal bővíthesse járműparkját. A közbeszerzést hamarosan ki is fogják írni, aminek Bánkuti István reményei szerint jövő tavasszal lehet majd eredménye. Addig  is további tesztek várhatóak, a Mercedes és MAN elektromos autóbuszai is érkezhetnek a jövőben „próbanapokra”. A Tüke Busz vezetője kiemelte a lapnak, hogy mindenképpen olyan járműveket akarnak beszerezni, amelyhez nagyon komoly szervízhátteret biztosít a gyártója.

– A BYD buszait nem szükséges tesztelnünk, hiszen ezek közül már jelenleg is több fut a pécsi utakon. Természetesen nincs kizárva az sem, hogy Ikarus buszokat vásárol majd a város, de ennek jelenleg kicsi az esélye, hiszen a gyártó minden bizonnyal nem kezdi el még addigra a sorozatgyártást, amikorra a buszbeszerzést tervezzük. Ennek ellenére fontos ez a teszt, hiszen mégis csak egy magyar gyártó termékét tudjuk kipróbálni. A BYD buszait nem szükséges tesztelnünk, hiszen ezek közül már jelenleg is több fut a pécsi utakon. Természetesen nics kizárva az sem, hogy Ikarus buszokat vásárol majd a város, de ennek jelenleg kicsi az esélye, hiszen a gyártó minden bizonnyal nem kezdi el még addigra a sorozatgyártást, amikorra a buszbeszerzést tervezzük. Ennek ellenére fontos ez a teszt, hiszen mégis csak egy magyar gyártó termékét tudjuk kipróbálni – árulta még el a Tüke Busz vezetője.

Meddig utazhatunk vele és mennyibe kerül?

Az Ikarus City Pioneer a héten közlekedik Pécs utcáin, a közösségi közlekedést használók pedig ingyenesen használhatják egészen október 3-ig. 

Forrás
Borítókép: PécsMa.hu

További hírek