MenetBrand

Már nemcsak ajánlott, hanem kötelező is a maszk használata a buszokon

Az újabb szigorítások következtében újra kötelező a maszk a pécsi járatokon. A szabályok megszegése pedig pénzbírsággal jár. Nézzük a november 1-től esedékes legfontosabb tudnivalókat.

A Tüke Busz Zrt. közleménye

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje.

A kormányrendelet értelmében a Tüke Busz Zrt. autóbuszvezetői, menetjegy-ellenőrei, vagy bármely más alkalmazottja a fenti, 2021. november 1-jétől hatályos kormányrendelet alapján ellenőrizhetik és ellenőrizni fogják a maszk viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy megtagadása esetén a jármű vezetőjének a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el.

Azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani.

Pénzbüntetéssel jár a szabályok megszegése

A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére pótdíj kiszabására is sor kerülhet, a Tüke Busz Zrt. Üzletszabályzata alapján 5.000 Ft pótdíjat köteles fizetni az utas, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem előírás szerint viseli.

Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összegét nem a helyszínen fizeti meg, az összeg
– a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra,
– a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik.

A közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.

Forrás
Borítókép: Szabad Pécs

További hírek