MenetBrand

Országos lefedettség

Örömmel jelenthetjük be, hogy 2023. május 1.-től érvénybe léptettük a MÁV-Volán csoport menetrendjeihez kapcsolódó fejlesztéseinket.

A MenetBrand csoport gőzerővel dolgozott azon, hogy ez a nap elérkezhessen. A kezdetekben kizárólag a pécsi közlekedők privilégiuma volt a menetrendjeink elérhetősége. Azonban folyamatosan és tüzetesen célt nem tévesztve az ország lefedettségének teljes bekebelezése volt végső feladatként kitűzve. Így állítjuk, a projekt elérte a legfontosabb mérföldkövét. Immáron körzettől függetlenül, a teljes országban tesszük elérhetővé közlekedési menetrendeket.

A szemfüles felhasználóink bizony már észrevehették, hogy Pécsett korábban, már március elejétől megjelentek az InterCity és a Személyvonatok járatai. A tesztjeink sikeresen zárultak, ezért az elkészült fejlesztéseink országos szinten egyszerre lépnek érvénybe. A publikált alkalmazásaink automatikusan megkapják az új menetrendeket, azzal a felhasználóknak külön teendője nincsen. Egészen pontosan elérhetővé válik a Helyközi, az InterCity, az EuroCity valamint a Személyvonatok mindegyike. A fejlesztéshez felhasznált menetrendi adatok hitelesített, hivatalos forrásból származnak, azokat a szolgáltató állítja elő és tartja naprakészen!

MÁV-START

A vasúti adataink különlegessége, hogy formálisan, de teljesen új köntösben kerülnek megjelenítésre. Olyan formátumban, ahogy azt Magyarország garantáltan nem láthatta korábban. Efféle struktúrában sosem voltak és jelenleg sem elérhetőek el a vasút-közlekedési információk. Az új modell lényege, hogy mostantól járat alapon tervezhetünk a vonatokkal. Az elvira rendszerén nevelkedett generáció jól ismeri a MÁV informatikai megoldásait. A közlekedő tömegnek bizonyosan feltűnt, hogy igazi menetrend böngészőt sosem tartalmazott sem az eredeti elvira, sem pedig az új jegyvásárlási felület. Míg a hagyományos városi közlekedésben bármikor tervezhetünk egy kiválasztott 7-es busszal, addig a MÁV rendszere kizárólag A és B pont közötti tervezést tud (jelenleg is) biztosítani. Többek között ezért sem tölthetők le, tekinthetők meg, egyszerűsített menetrendek, pdf állományok a MÁV oldaláról.

Dinamikus járatok

A szolgáltató által generált GTFS adatokat teljesen kifordítottuk, azokat újra terveztük, új architektúrára építettük. Ennek eredményeként a tervezett indulásokat az úgynevezett szülő-szakaszban fogjuk megtalálni. Az általunk létrehozott új, dinamikus járatok szakaszokat tömörítenek magukba. Az menetrendjeink generálásakor az algoritmusunk megkeresi a szakaszba illeszthető indulásokat és onnantól kezdve egy nagy járatként kezeli azt. Döntő többségben ezek a dinamikus járatok nem fognak változni. Gyakorlatilag sok-sok évtizede ugyanott és ugyanabban a formában közlekednek a MÁV-START járatai. Ugyanazokat a célokat fedik le más-más éves menetrendben. Mindennek gyakorlati eredménye teljesen új gondolkodást igényel a közlekedő utasok részéről. A generált járatok hosszú nevei a szakasz legtágabb megállóit jelölik, így keresni minden bizonnyal könnyű lesz.

Elővárosi vonatok

Az elővárosi vonatok évek óta saját jelöléssel közlekednek, például S30 vagy G70. Ezek a járatok egytől egyig a saját kategóriájukban érhetőek el, eredeti megnevezésekkel.

Pótló járatok

A rendszerünk teljesen külön kezeli a vonatpótló-autóbuszokat. Önálló járatként fogjuk megtalálni a buszos pótlásokat, szükséges átszállásokat. Azok sosem keverednek az eredeti szülő járattal. A járatlistázóban megjelenített vonatok előretekintenek. Ott olyan vonatpótló-autóbuszok is megjelenhetnek, melyek érvényessége jelenleg vagy még nem aktuális. Számba véve a tervezhetőséget, a rendszerünk akár több hónapra előre is jelezni tudja, hogy mikor várható legközelebb buszos pótlás a vonalon.

Összevont járatok

Találkozhatunk a menetrendek között speciális tömörítésű járatokkal. Az efféle járatok manuálisan konfiguráltak és demó jelleggel érhetőek el. Ezek célja, hogy a közlekedés szempontjából nagyon azonos szakaszok garantáltan 1 nagy járatban jelenjenek meg. Ebből jelenleg egy létezik, – a Baranya vármegyei, 65-66 os vonalra illesztve: “Pécs / Villány / Mohács / Magyarbóly”. A rendszerünk igény esetén bármely járatot képes egy új családba generálni. Ennek a formátumnak akkor van igazi haszna, amennyiben a kiválasztott szakaszok minimum 80-90%-ban azonosak, de technikailag az eredményben magukra maradtak volna, mint önálló járatok.

Galéria

Volánbusz

 A Volánbusz által kibocsájtott menetrendi adatok jelentősen fejlettebbek és pontosabbak, mint a MÁV által közzétett GTFS adatok. Azonban itt is elengedhetetlen volt az adatok megfelelő bővítése és korrekciója. A Volánbusz által üzemeltett indulások között klasszikus városi, valamint távolsági járatokkal tervezhetünk. Minezekből országszerte 3410 járat ismert jelenleg. Az alkalmazásokban regionális alapon találkozhatunk az érintett járatokkal. Minden olyan járat megfog jelenni automatikusan, amely minimum 1 megállóval, de érinti az adott céltelepülést. Figyelembe véve a dinamikus településhatárokat, bizonyos esetekben a menetrend generátorunk kilométer sugár alapján is besorolhat egyes járatokat a településhez. Navigáció szempontjából a közlekedő utasok az elérhető legnagyobb lefedettségből fognak tudni tervezni.

Települések igénylése

A menetrend generátorunk igény szerint bármely járatot képes besorolni bármely településhez. Ebből kifolyólag könnyedén és gyorsan szabhatók személyre a települést valójában érintő járatok. Hiányolsz valamit? Keress fel minket, megkeressük 😊

Ideiglenes státusz

A szolgáltató 2022 nyarán tette elsőnek közzé a saját GTFS állományait. Mindezek 2023 márciusa óta ismeretlen okokra hivatkozva nem frissülnek (volanbusz.hu/hu/menetrendek/gtfs). A MenetBrand rendszere a legutóbb elérhető adatokból teszi jelenleg közzé a menetrendi adatbázisokat. A nagyvállalatok jellemzően naponta frissítik a közlekedő járatok strukturált adatait. A saját fejlesztésünk teljesen automatizált. Amint helyreállította az adatok elérhetőségét a Volánbusz, úgy a saját menetrend generátorunk a legfrissebb adatokból fog tudni publikálni.

Alkalmazások

Az áruházakban elérhető mobilalkalmazások továbbra is teljes pompában funkcionálnak. A korábbi 3.4 -es verziójú kiadások támogatása megszűnt. Innentől kezdve a 3.5.3 -as verziótól felfelé támogatottak a legújabb fejlesztéseink.

Folyamatként tekintve a teendőkre az elsődleges feladat a megfelelő minőségű és teljesítményű adat létrehozása volt az utóbbi évek legfontosabb teendője. A jelenleg elérhető alkalmazások keretrendszere fejlett és technológiailag naprakész. Azonban a közeledők szükségletei az évek során teljesen megváltoztak. Egyszerűsítette a piac a tervezhetőséget, mindezt úgy, hogy jelentősen komplexebb igényeket kell már lefedni. A mobilalkalmazásaink jelenleg csak részlegesen támogatják azt a készséghalmazt, amelyre mostantól teljesen készen állunk. A vizuális megjelenés továbbra is modern, azonban az alapjai a 2018-as évre datálhatóak. Azokat a további funkciók elérhetősége végett ki kell bővíteni, újra kell tervezni. Nagy hangsúlyt fektetve a valódi útvonaltervezésre. Nem titkolt célunk, hogy az elérhető alkalmazások egy nagy országos mobilappként legyenek publikálva. Az ehhez szükséges előfeltételek adottak, akadály már nincs többé.

Új alkalmazás

Az utóbbi években számos megkeresést kaptunk új funkciók implementálása kapcsán. Halljuk a hangotok. Elsődleges feladat mostantól a teljesen megújult, 4.0-ás mobilapp megteremtése. Házon belül az elmúlt negyedévben több tervezetet is letettünk már az asztalra. Az újdonságokat gyakorlatilag már csak programozni kell. Mindez mostantól kizárólag idő kérdése. Előzetes becsléseink alapján további 300 munkaórát igényel a jelölt fejlesztés létrehozása.

iOS

Az elmúlt 8-9 évben ezt a kérdést kaptunk meg a legtöbbször. Mikor válik elérhetővé iPhone készülékekre a menetrendünk? Nos, a kérdés egyszerű, a megoldás viszont annál komplexebb. Egy új platform kézben tartása további kompetenciális szükségleteket, valamint számos új feladatot szül minden napra. A MenetBrand, mint szolgáltató jelenleg egy magánszemélyes tanuló fejlesztés, amely szeretne nagyobbra, vállalati szintre nőni. Az Apple oldaláról technikai akadályok nincsenek, azokat korábban már felmértük. Ahhoz, hogy mindez létrejöjjön társfejlesztőre, illetve befektetésre van szükségünk. Jelenleg is keressük a megfelelő utat az iOS-en való megjelenéshez. 

Webes böngésző

A projekt fejlettségét tekintve bármikor elérhetővé tudna válni a weben történő megjelenés. Az utóbbi hónapokban több megkeresésünk is volt, hogy lelkes fiatal fejlesztők elkészítenék az online menetrend böngészőnket. Öröm az űrben, hogy mostantól minden új termékünk szuper gyorsan tud elérhetővé válni, mivel annak adatmotorja teljesen készen áll.

További hírek