MenetBrand

10 évesek lettünk

2014 március 23.-án jelent meg az első helyi tömegközlekedést támogató mobilalkalmazásunk Pécs városában. 

🎉 Örömünk

A kezdetekben egyáltalán nem volt távlati cél, hogy a projekt megfogja élni az első kerek tíz évét. Azonban most valóban és tényleg ennek öröméről tudunk beszámolni. A MenetBrand elérkezett az első 10 éves évfodulójához. Aki jól ismeri a projekt múltját annak mindez talán nem lesz meglepetés, azonban bízunk benne továbbra is tudunk újat mutatni a saját történetünkből.

📜 Eredeti terv

Technikailag és koncepcionálisan sosem volt tervben egy országos hálózat létrehozása. Egyszerűen a szeretett szülővárosomnak, – Pécsnek,  szerettem volna 17 éves diákként elérhetővé tenni egy a mindennapokat segítő androidos mobilalkalmazást. Az ötlet onnan érvelődött, hogy 2013 tavaszán megszűnt az egyetlen (amúgy nagyon jól) működő androidos alkalmazás. Ezt az külföldről származó alternatív fejlesztést sokan ismerték és sokan is használták Pécsen. Azonban hiába volt ügyes a fejlesztés, ha az abban lévő menetrendi információk nem voltak benne tobbé naprakészen tartva. Ekkor ötletelődött ki, hogy Én magam, mindenféle programozási ismeretek nélkül létrehozom Pécs számára a legeredetibb, helyben készített mobilappot. Az óriási terv az volt, hogy keresek az interneten egy hasznosítható forráskódot, pikk-pakk átírom benne manuálisan a menetrendi adatokat, publikálom azt a Google Play-re és létrejön a “királyság”. A lelkes hozzállás adott volt, viszont végül minden volt csak pikk-pakk nem. A megfelelő projekt megtalálása 2013 júniusában kezdődött és bő 2 hónapot vett igénybe. Míg a valódi fejlesztés átalakítással legalább 6 hónapon át tartott. A hosszú időszak eredményeként 2014 március 22.-én éjjel került beküldésre a Google Play-re a legelső verzió, amely másnap 23.-án vált letölthetővé Menetrend Pécs néven a Google Play áruházból.

Időszakok

A projekt ciklusait tekintve 3 kiemelt időszakra bontahatók a fejlesztések.

1️⃣ 2013 és 2016 között

 • Ismerkedés az androidos programozással
 • Támogató közösség felépítése organikusan
 • Használati felületek továbbfejlesztése, egyszerűsítése
 • Menetrendi struktúrák elsajátítása

2️⃣ 2016 és 2020 között

 • MenetBrand, mint szülőmárka létrehozása
 • Saját fejlesztésű menetrend kiszolgáló rendszer felállítása
 • Terjeszkedés további városokba
  • Budapest
  • Miskolc
  • Kecskemét
  • Szeged
 • Valósidejű menetrendi információk beveztése Budapesten
 • Hivatalos weboldalunk létrehozása: www.menetbrand.com

3️⃣ 2020 és 2024 között

 • Terjeszkedés bővítése és stabilizálása
  • Budaörs
  • Dombóvár
  • Szombathely
  • Veszprém
  • WeekendBus
 • Online rendszereink teljes átalakítása
 • Országos lefedettség elérése MÁV-Volán integrációval
 • Kapcsolatfelvétel a közlekedést üzemeltető vállalatokkal
 • Univerzális útvonalak bevezetése
 • Alkalmazások teljes refaktorálása
 • Technológiai áttörés elérése a menetrendi adatok tárolása tekintetében
 • Közlekedő füzet, mint offline prospektus megjelenése
 • Informatikai weboldalunk létrehozása: gtfs.menetbrand.com
 • Nyílt hozzáférsű API-k megteremtése

♻️ Megváltozott szokások

Ahogy a közlekedők, úgy a közlekedési szokásaink is kijárták a maguk informatikai útjait. A mindennapi szokásaink átalakultak, mondhatni teljesen megváltoztak. Amíg régen a megállóban néztük a táblákat, avagy PDF állományokból bogaráztuk a menetrendet, addig napjainkra a Google Térkép szolgáltatásával kell felvenni a versenyt. A 2024-ben elérhető szolgáltatások köre véleményünk szerint helyes és kiegyensúlyozott. A piaci verseny jót tesz a szolgáltatásoknak és motiválja is azok párhuzamos fejlődését. Amíg a Google unverzális, addig a magánfejlesztések a helyi ismerteikkel képesek bővítei a magunk lehetséges lefedettségeit. Például egy Google térképben talán sosem fognak megjelenni helyi BKK hírek és/vagy a települések részletesebb helyi információi a menetrendek kapcsolatában. Véleményünk szerint a helyi magyar fejlesztések és azok specifikus befeketetései mindig előnyt fognak elvezni bármely más nemeztközi plaform elött, ezért is hiszünk és hittünk a projekt sikerében töretlenül.

🙋‍♂️ Kik állnak mögötte

A MenetBrand fejlesztése gyakorlatilag egy személy kezébe összpontosul. A legelső vesszőtől az utolsó éjszakai járatig mindent Én magam: Horváth Dusán intézek és készítek. Jómagam tervezem a design-t és válaszolok minden egyes levélre és visszajelzésre. Magam kódolom a komplex webes PHP forrást és csakugyan a Kotlin alapokon nyugvó androidos termékeket is. Fontos azonban, hogy van mellettem egy webes támogató, akit Mező Dávid-nak hívnak. Az Ő személye nélkül sosem tudott volna elindulni 2017-ben az új online menetrend generáló rendszer. A projekt lehetséges jövője és lelkesedése viszont azonosan rajtam áll vagy bukik

⌛ Befektett idő

Amit a folyamatokról érdmes tudni, hogy a projekt állandóan aktív, és sosem állt le az üzemeltetés az elmúlt 10 évben 1 percre sem. Azonban mindig akkor és úgy volt hozzányúlva a projekthez, ha az adott mérföldkőre lehetett legalább 2-300 órányi nettó fejlesztési időt szánni. Mindez néha tudatos volt, olykor pedig csak gyülemlett. Amit a nagy tortaszeletből látni érdemes, hogy nincs termék márka nélkül és nem lenne mobilapp sem az online rendszereink nélkül. A 2024-es állapot egy nagyon stabil és kiforrot stádium, amely arra a szintre emelte a készségszintet, hogy már csak fejleszteni és funkciógazdaggá kéne tenni az alkalmazásokat. Korábban számos párhuzamos feladat blokkolta egy vele párban állót, amely sokáig hátráltatta az appok általános fejlődését. Hozzávetőlegesen és kategorikusan legalább 10 kiemelet megoldandó teendő vitte el az elmúlt hosszú évek befektetett munkáit. Napjainkra szerencsére minden függőség feloldódott. Többek között a legutóbbi aktív fejlesztésünk bő 1500 munkaórát vett igénybe, amely gyakorlatilag és kizárólag az online menetrend feldolgozó és kiszolgáló rendszerünket érintette.

🎯 Szükséges folytatás

Egy korábbi kiemelt döntés értelmében a projekt kizárólag akkor fog tudni folytatódni, ha megtalálja a maga gazdaságos és jövedelmező útjait. A MenetBrand, mint startup vállalkozás messzemenőkig túlnő azon, hogy az egyszemélyben folytatódni tudjon. A fejlesztésnek mutatókra, statisztikára és társakra van szüksége. Feltett szándékban áll a projektnek elkészíteni a soron következő 4.0-ás alkalmazást. A tervek egy ideje már a fiókban vannak, mi több, a mobilok új forráskódjai is kódolás alatt vannak már. Azonban mindezt egyedül folytatni több veszélyt jelent, mint a jelenlegi kiadásokat stabilan üzemeltetni. Mindazonáltal bízva a múlt automatikus ütemében: 2024 évében fog elérhetővé vállni egy olyan következő kiadás, ahol kizárólag 1 nagy app-ról beszélünk és minden korábbi útvonaltervezési opció igényét magában tudja fogalni.

🎁 Ajándék kiadás

Régi célunk volt, hogy az alkalmazások elérhetők legyenek hivatalosan angol nyelven is. A most elérkezett és egyben megjelent új 3.9.0-ás verziók tartalmazzák ezt a fejlesztést. Tüzetesen néztük át angol nyelvesítést, azonban kisebb különböző hibák előfordulhatnak. Szükség esetén kérjük jelezzék felénk az észrevételeket az alábbi email címen: info@menetbrand.com

A szándék és a bizalom mellettünk áll. Visszatérünk!

Letöltés

Média

App ikonok életciklusa

Korábbi verziók

Napjainkban

További hírek