MenetBrand

A Tüke Kártya használatának előnyei a pécsi tömegközlekedésben

A Tüke Kártya használatával egyszerűbben közlekedhetünk Pécsen. Mi is ez? Mire jó? A Pécsi Egyetemesiták Magazinja összefoglalta. Az írást változtatás nélkül közöljük.

A pécsi tömegközlekedés nagyon kedvező, hiszen minden egyetemi karhoz közvetlen összeköttetést biztosít a város központjából. Ezen felül a modern buszjáratoknak köszönhetően akár átszállás nélkül is kényelmesen eljuthatunk a város egyik pontjából a másikba. Mindezek mellett egyetemistaként számos kedvezményt vehetünk igénybe utazásaink során. Ennek egyik formája a jól bevált Tüke Kártya, ami olcsóbbá teheti az utazásunkat, ill. számos egyéb kedvezményt biztosíthat számunkra a város bármely pontján.

Tömegközlekedés Pécsen

Pécs egy kellemes, nyugodt város, ahol a közlekedés sem okozhat problémát számunkra. A tömegközlekedés is jól szervezett, s viszonylag gyorsan elérhetjük általa az úticélunkat. Mindenesetre nem árt tudni, hogy mire számíthatunk, ha Pécsre érkezünk. A vonatok ugyanis a vasútállomásra (másik nevén Főpályaudvar) érkeznek be, ami igazi városközpont és egyben közlekedési csomópont Pécs szívében, így onnét a város bármely része könnyen elérhető akár átszállás nélkül is, legyen szó a szállásunkról vagy éppen valamelyik egyetemi épületről.

Ha azonban távolsági busszal érkezünk, akkor hasznos lehet tudni, hogy Pécsen a távolsági buszvégállomás és a vasútállomás nem egy helyen található. A vasútállomástól (Főpályaudvar) indulnak a pécsi helyi járatos buszok, amelyek többsége manapság már érinti a távolsági buszvégállomást is. A kettő pályaudvar mindössze egy buszmegállónyi távolságra helyezkedik el egymástól.

A Vásárcsarnok megállónál fel lehet szállni a belváros, az Egyetemváros és a Zsolnay Negyed felé tartó buszokra, míg a távolsági buszpályaudvar másik oldalán, az Autóbusz nevű megállóban pedig a Kertváros felé tartó járatokra. Ezenkívül a közelben, pár perc sétára található az Árkád, ahol szinte minden buszjáratnak van megállója.

A pécsi helyi járatok menetrendjét itt érhetitek el.

Kép: PécsMa.hu

Mi az a Tüke Kártya?

Mindezek mellett, hogy komfortosabb legyen a pécsi autóbuszok igénybevétele, 2016-ban bevezették sok megyeszékhelyhez hasonlóan a városban is a Pécsen lenni több! szlogennel ellátott Tüke Kártyát. A kártya alapvetően a közösségi érzés kiteljesedését szolgálja, hogy tulajdonosai elmondhassák magukról, hogy a város közösségéhez tartoznak.

Mit is jelent ez? Nos, először néhány boltban, kulturális rendezvény jegyvásárló helyén vezették be, hogy a kártya felmutatásával kedvezményre lehessünk jogosultak. Később már a helyi járatos bérletek megvételét is támogatták a kártya felmutatása révén, ezáltal sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá a havi bérletekhez.

Ezenkívül több mint 600 elfogadóhely található a városban, így a kártya birtokában kedvezményes áron vehetünk jegyet koncertekre, színházi előadásokra, de a kedvezmény érinti a fitness termeket, sportközpontokat is, valamint számos design boltot a szépségápolástól a könyvesboltokig. Ezenkívül még szállást is kedvezményesebben tudunk vele foglalni Pécsen.

A kártya sikere révén 2018-ben hologramos matricával látták el, aminek célja a gördülékeny és gyors ügyintézés létrehozása volt a költséghatékonysága mellett. Sőt, a baráti beajánlások révén számos egyéb kedvezményre is lehetőségünk van, hiszen számos nyereményt sorsolnak ki a kártya birtokosai között, valamint exkluzív programokat is biztosítanak számukra. 

Eddig azonban volt egy nagy árnyoldala a kártyának: csak pécsi lakcímmel lehetett kiváltani, azonban ezt tavaly eltörölték, így már minden állandó vagy ideiglenes magyarországi lakcímmel rendelkező lakos kiválthatja a Tüke Kártyát. Ezen túl pedig a kártya érvényességében is változás következett be, ugyanis a kiváltást követően egy évig van lehetőség használni, de a lejártát követően sem kell megijedni: évente meghosszabbítható, így folyamatosan élvezhetjük a kártya nyújtotta előnyöket.

Hogyan igényeljünk Tüke Kártyát?

A Tüke Kártyát személyesen és online is igényelhetjük, ami pillanatok alatt megvan, nem kerül sok időbe. Online igénylés esetében a fizetés banki átutalással történik, s a hozzánk legközelebb eső ügyfélszolgálatra érkezik a kártya, ahol át tudjuk venni majd. A személyesen történő kártyaigénylés is megfelelően gyors, mindössze 5-10 percet vesz igénybe, s erre a Széchenyi tér 1., a Siklósi út 52., valamint a Csontváry utca 10. alatt található ügyfélszolgálati irodában van lehetőség, ill. a Millennium Üzletházban – egyes ügyfélszolgálati irodák nyitvatartásáról és az ügyintézés menetére vonatkozóan a Tüke Kártya Pécs honlapján találhattok több információt.

Fontos megjegyezni, hogy a kártyaigénylés – ami egy teljes évre szól – csupán 1000 Ft-ba kerül, s tulajdonosa jogossá válik mindazon kedvezményekre, amelyeket a kártya birtoklása biztosíthat. Mint azt már említettük, a kártya kiváltását követően kerek egy évig lesz érvényes, utána újat kell igényelnünk, ami szintén 1000 Ft költséget jelent. Folyamatosan tudnak jelentkezni a különféle üzletek, üzletcsoportok, hogy elfogadóhelyekké válhassanak, ezáltal folyamatosan bővül a kínálat.

Ezek alapján csak ajánlani tudom a Tüke Kártya kiváltását és annak meghosszabbítását, mivel alapvetően, csak a havi bérletvásárlással egy év alatt a Tüke Kártya igénylés ára kétszeresen is megtérül. Nem is beszélve a kártya birtokában elérhető megannyi kulturális, sport és szabadidős tevékenységről, ahol jól jöhet, ha az ember rendelkezik Tüke Kártyával. Légy Te is a közösség tagja – Pécsen lenni több!

Forrás
Borítókép: PécsMa.hu

További hírek