MenetBrand

Gyakran ismételt kérdések

Általános

A projekt kapcsán elengedhetetlen valamilyen bevett tájékoztató felület. Mindezek fényében megtalálhatóak vagyunk a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren, a LinkdIn-en és a YouTube-on is. Az Instagramon marketing alapú képes megjelenésben, míg a Facebookon jellemzően szöveges tájékoztatásban. Az első közösségi felületünk a Facebookon 2014 óta üzemel. Az Instagramon kizárólag egy oldalunk van @menetbrand címen. Íme a lista:

A szolgáltatáshoz ki lett alakítva egy közösségi elven nyugvó diskurzus felület. Erre a hivatalos facebook csoportunk nyújt megoldást. Az elsődleges célja az ökoszisztémával kapcsolatos kérdések feltevése és azok megválaszolása. Időnként szolgáltatói hírek és az alkalmazásokhoz kötődő frissítések találhatóak meg benne. A fórum nyitott, a csatlakozás díjmentes, kortól és nemtől független. A facebook keresőjében ‘MenetBrand Fórum’ néven lehet megtalálni: hivatkozás.

2023 tavaszától egységesen, az ország teljes lefedettségében nyújt menetrendi informcáiókat a MenetBrand szolgáltatása. Jelenleg az elérhető maximumon vannak biztosítva a városi járatok, a távolsági buszok, valamint a vasúti vonalak is. A menetrend generáló rendszerünk számos városi fenntartóval, valamint a MAV-Volán csoport hivatalos adataival működik közre. További információ az adatokról és azok forrásairól: MenetBrand GTFS.

A szolgáltatáscsoport elsődleges célpiaca Magyarország. Napjaink elérhetőségét tekintve jelen vagyunk az összes rendelkezésre álló belföldi településen. Számos másik település adatforrása után volt már internetes kutatásunk, ezek azonban mind sikertelenül végződtek, ellenben a projekt keretei nyitottak és befogadóak. Egyeztetés alapján akár külföldi városban is jelen tudunk lenni. Minden kérdés alapja a GTFS formátum megléte, készítse azt hivatalos szerv, vagy magánszemély. Például a szegedi menetrendet egy a MÁV-nál dolgozó lelkes mérnök készíti és üzemelteti. Ezek értelmében te is készíthetsz adatforrást. Mindenesetre szívesen publikálunk újabbnál újabb városokban.

Úgy véled lenne itt egy kis megbeszélni való? Írj nekünk, egyeztetünk!

Mint az a nagyközönség számára egy lenyomat, egy alkalmazás csupán egy áruházon belüli termék, ami egy átlag felhasználó fejében jellemzően ennyiben meg is áll. Egy komplex szolgáltatás sosem tudja önmagát teljes mértékben lefedni, így túlnyomó többségben mindig van egy felhő, egy szerver, egy nem kliens oldali motívum, ami fentről támogatja és szolgálja ki a mobilapp teljeskörű működését. Így van ez 2017 tavasza óta a házon belüli menetrendes alkalmazások kapcsán is.

Informatikai részletek: MenetBrand GTFS

A szerver és a mobilok közötti kommunikáció, biztonságos kapcsolaton keresztül megy végbe. Hasonlóan a most olvasott weboldalhoz, https protokollon alapszik. Míg a weboldalt a Let’s Encrypt biztosítja, addig az adatbázis szervert egy komolyabb tanúsítvány védi. Személyes adatok, avagy felhasználót egyedre azonosítható értékek, küldésre és továbbításra nem kerülnek! Egy harmadik fél által létrejött kapcsolaton keresztül, már nem garantált az utóbb felsorolt lenyomatoknak a digitális védelme (pl.: bkk futár).

Az USA szankciókkal látta el a keleti származású nagyvállalatot, biztonsági kockázatra hivatkozva. Az ügyben mindenki a maga igazát állítja. 2019 tavaszától Huawei eszközökön már nem lehetséges Google szolgáltatásokat futtatni. Ahogy sima Google Térképek alkalmazás sincs rajtuk, úgy egy alkalmazáson belül sem használható fel azok megfelelő integrációja. Többek között ez csupán egy a sokból, így a Huawei saját keretrendszerhez futamodott. Rövidebb nevén: HMS, hosszabb nevén Huawei Mobile Services-nek hívják. Ennek megvalósítása pótolja a Google már stabil, kiforrott megoldásait, a GMS-t. Mivel nem szerettük volna kihagyni a piac egy újabb lefedhető célközönségét, így az összes alkalmazásunkat elérhetővé tettük a Huawei App Gallery digitális áruházban. A menetrendeken belül ennek kézzel fogható vetülete a lokalizációs és a térképes felületeken érhető el. Felhasználói oldalról ezzel külön teendő nincs és a funkcionalitás sem kevesebb tőle.

A projekt termékeiben bő 9 évig sosem volt hirdetés elhelyezve. Ez a gyakorlat 2023 július végével módosult. Promóciós hivatkozás korábban is jelent meg, azonban az kizárólag az ‘Elérhető szolgáltatók’ felületen van, amely a házon belüli más appokat reklámozza. Valamint a gyakrabban használt felületrészeken hivatalos Google Hirdetések jelennek meg.

Lenne egy korrekt marketing tervezetet? Írj nekünk, egyeztetünk!

A szolgáltatás mindenféle lehetőségre nyitott oldalát mutatja. A projekt magánszemély tulajdonában áll, nonprofit jelleggel. Azonban, egy üdítő kooperáció csak emelhetné a már meglévő színvonalat. Fejleszteni nem akadály, általában csak idő kérdése, a lelkesedésből pedig mindig akad.

Lenne egy jó ötleted, esetleg befektetésként tekintesz a projektre? Írj nekünk, egyeztetünk!

Alkalmazás

Az alkalmazások külön adatlapként szerepelnek valamennyi áruházban. A szolgáltatások városonként értendőek. Magára a telepítésre csupán egyszer van szükség. Ezt követően az adott áruház, – manuális felülbírálás függvényében – automatikusan fogja frissíteni az eszközön megtalálható telepítettek mindegyikét. Az eltávolításhoz külön kompetencia nem igényeltetik. Az appok egyike sem égeti be magát rendszeralkalmazásként, így tetszőleges időben, szabad akartból távolítható el, mind hivatalos rendszer úton, mind pedig az telepítést végző áruházon keresztül. A sikeres eltávolítás következtében, minden kapcsolódó tartalom végleges törlésre kerül, így a magán preferencián alapuló kedvenc járataink is.

 • Helymeghatározás
  • Közeli megálló számítása
  • Aktuális pozíció jelölése a térképeken
 • Tárhely/Fotók/Médiaelemek/Fájlok
  • Menetrendi adatbázisok tárolása, mozgatása
 • Internet, hálózatkezelés
  • Menetrendek beszerzése (saját szerverről)
  • Térképek
 • Betöltés rendszerindításkor
  • Automatikus menetrend ellenőrzésnek az időzítése
 • Google Szolgáltatások felhasználása

A fenti lista a hivatalos Google Play adatlap alapján került listázásra. Ettől eltérően csak jogilag nem számottevő, mikro jogosultságokról beszélünk.

Az alkalmazások hivatalos úton történő beszerzése, minden felhasználó számára díjmentes! Apró betűk nincsenek és a telepítés következtében sincsenek rejtett, bujtatott, előfizetésre buzdító cselekmények.

Elérhető itt: Google Play, Huawei App Gallery

A telepítést követő első indítás alkalmával a szolgáltatás kérvényezni fogja, hogy szerezzük be a városhoz köthető aktuális menetrendet. A továbbiakban egy időzített periódus látja el az automatizált megújulást. Jellemzően kétnaponta megy végbe az új menetrend lekérdezése. Amennyiben a tárolthoz mérten nincs elérhető frissebb adatbázis, úgy az eszköz nem generál felesleges adatforgalmat. Humánus időzítés értelmében, hajnalban fut le valamennyi automatizáció.

A menetrendek elérhetőségét lekérdezve nem kimutatható adatforgalomról beszélünk. Maga a menetrend, amely az indulásokat, megállókat, járatokat, stb. tartalmazza: esetenként több megabyte is lehet. Ennek letöltése tömörített állományként érkezik meg az eszközre. Ez már önmagában egy jelentősen kevesebb adatforgalmat igénylő megoldás. Egy átlagos város menetrendje, azáltal 50-60%-al szokott kevesebb lenni. Ez utóbbinak a várható mérete a településre mutató adatlapon van feltüntetve. (Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged)

Alapértelmezett beállítások szerint WiFi hálózat szükséges egy adott menetrend letöltéséhez. Amennyiben hibára futna a folyamat, úgy arról a felhasználó részletes tájékoztatásra kerül. Abban az esetben, ha a letöltés kezdeti pillanatában csak a mobilinternet van aktív állapotban, úgy az adott kezdeményezés nem megy végbe! A beállítások közt 3 lehetséges opció áll fenn a menetrend frissítéseihez:

 • Bármely elérhető hálózattal
 • Kizárólag WiFi-vel
 • Kizárólag mobilinternettel

Az alkalmazások elsősorban a Google által tervezett GTFS adathalmazzal dolgoznak. Azonban az appok köré épített keretrendszer alkalmas befogadni valós idejű adatokat is. A szükséges rendszerekhez való hozzájutás általában nehézkes, viszont döntő többségben a tömegközlekedést üzemeltető vállalatnál a tulajdon. Ez azt eredményezi, hogy biztosra vehető az onnan érkező adatok hitelessége és pontossága. A jelenleg elérhető települések között Budapest az egyetlen, akit nem zavar, ha a saját rendszerének vetülete egy innovatív, harmadik fél által fejlesztett szolgáltatáson belül is visszaköszön. A korábbi közéleti ismereteink szerint, van olyan szolgáltató, aki külön polgári peres eljárásban blokkolta a rendszerének egyéb szolgáltatásokon belüli felhasználást. Ezek értelmében mi sem adjuk fel, hogy biztosítani tudjuk minél több helyen a pontos valósidejű adatokat, bár gondot sem szeretnénk a szolgáltatás fennállásában.

Úgy véled bevezetésre tudna kerülni valahol? Jelezd, egyeztetünk!

Az alkalmazások első sorban hivatalos, szolgáltató által kiadott adatokkal dolgoznak, így a pontosságuk és hitelességük is ehhez köthető. Mivel valósidejű adatok nem mindenhol állnak rendelkezésre, így az appon belül megjelenő információk, egy megállóban található táblázattal egyenértékűek. Azok statikusak, tájékoztató jellegűek. A településspecifikus válaszokról az érintett adatlapokon van további tájékoztatás.

Mint minden egyes alkalmazásnál, itt is előfordulhatnak technikai hibák. A cél továbbra is az, hogy erről még csak olvasni se kelljen. Létezik az appokban egy rejtett megoldás, plusz oldal, amely a rendszerszintű ‘Az alkalmazás leállt’ felugró dialógust helyettesíti. Erre érkezve az integrált megoldásaink automatikus jelentést küldenek az esetről, amely digitális dokumentálásra kerül. Kritikus esetben minél előbb, apróbb elfordulást illetően csoportosan kerülnek javításra és publikálásra.

A ‘Belső hiba’ oldalra jutva 3 helyreállítási lehetőségünk akad:

 • Áruházba jutni, hátha nem frissítettük az alkalmazást korábban, – ezzel egy fontos problémát megoldva
 • Menetrendi adatbázisok törlése
  • A webes rendszerünk megújulásai esetenként galibát okozhatnak. Az új adatbázis verziók fejlesztéseinek kiadásakor inkonzisztencia léphet fel a meglévő éles app verziók kapcsán. Sokszor valós megoldás ezek teljes tisztítása. Mivel a megoldásaink közel véglegesek, így komolyabb változtatás nem reális, ami problémát tudna okozni a jövőben. A törlés igénybevételekor, a tárolt kedvenceink továbbra is megmaradnak!
 • Alkalmazásadatok törlése
  • Ezt választva olyan állapotba kerül az app, mintha most lenne először feltelepítve a készülékre. Ez a lépés drasztikus, de nem kritikus! Általában ezzel biztosan megoldódik a probléma. Ezt csak a menetrendi állományok törlését követően javasoljuk!

A fentiek beváltása nem kötelező, elsőként az ‘Alkalmazás újraindítása’ gombot javasoljuk!

Úgy véled lenne mit megoldani? Jelezd felénk, egyeztetünk!

Az alkalmazások fejlesztése az elmúlt évek tapasztalatai szerint időszakosan folyamatosak. Sohasem lehet tudni mikor várható egy kisebb, esetleg nagyobb főverzió. A munkálatokat egy magától értetődő átfogó teszt követ, amely többnyire manuálisan van elvégezve, házon belül. Mindezek mellett automatizált, digitális teszteken is részt vesznek. Sok ezer embernek publikálni egy új kiadást nem könnyű és nem is egyértelmű. A cél minden egyes kiadásnál a stabil működés, ámde az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ezek értelmében, első körben béta tesztre vannak küldve az új fejlesztések. Ezeket hétköznapi felhasználók kapják meg, előtesztelés céljából. Ebbe a körbe tartozni egy gomb megnyomásával lehetséges. Mindezek segítségére a Google Play Áruház nyújt jobb kezet. Jelentkezni a településspecifikus adatlapokon lehetséges a ‘Béta teszt’ fülre klikkelve.

Az elmúlt bő esztendőkben gyakori kérdés volt az iOS alapú megjelenés. A közlekedő tömeg számára, miszerint egy adott szolgáltatás elérhető-e vagy sem a nála lévő platformon, mindig laikus elképzelés. Ez így egészséges rendjén van, azonban sokan nem tudják mennyi energia és éves szintű fenntartási díjazással jár az Apple Store-ba publikálni és ott üzemeltetni. A célközönség és annak igénye adott, viszont a jelenlegi erőforrásaink egyenlőre nem tudják biztosítani ennek a fejlesztését a meglévő kereteken belül.

Úgy gondolod ezen könnyen változtathatunk? Keress fel mielőbb!

Frissítve: 2023.08.01