MenetBrand

Nagy tervek a Mecsekoldalt illetően: elektromos kisvasút és libegő is jöhet

Új ötletek láttak napvilágot a Mecsekoldalt illetően. A Mandulás kemping, a volt Vidámpark területének megújulása mellett elektromos kisvasút és mecseki libegő is épülhet – írja a PécsMa.hu hírportál.

Megújuló Mecsek

A városvezetés „Megújuló Mecsek” elnevezésű koncepcióját, a Mecsekre és a Mecsekoldalba tervezett, 2021–2027 között megvalósítandó fejlesztéseket és a projektet előkészítő döntéseket mutatta be szerdán Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármester és Kóbor József, az önkormányzat környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízottja. A városházán tartott részletes sajtótájékoztató kezdetén az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a „Megújuló Mecsek” tervezett fejlesztéseit – a Misina Ötletbörzéhez hasonlóan – több körös lakossági és szakmai egyeztetés keretén belül véglegesítenék, a bemutatott tervek kapcsán a pécsiek véleményét 2022 első hónapjaiban kérik majd ki online formában. 

Az önkormányzat fő célja az, hogy a szakmai javaslatokat megismertessék a pécsiekkel, valamint az, hogy megismerjék a városban élők véleményét és javaslataikat.

A projekt a következő területeket érintheti:

 • Misina-tető
 • volt Vidámpark
 • Mandulás kemping
 • mecseki parkerdő közösségi közlekedésének fejlesztése
A volt Vidámpark területe

A volt Vidámpark lakossági egyeztetésre javasolt fejlesztési lehetőségeire térve elmondta, hogy a város közelsége miatt felértékelődött területen az előzetes – civilekkel, szakmai szereplők bevonásával lezajlott – tárgyalások alapján az alábbi terveket határozták meg, amelyekről a pécsiek dönthetnek majd:

 • Közösségi célú hasznosítás: például szabadtéri sportparkok, túraállomás kialakítása.
 • Lombkorona-sétány kialakítása (amelyben helyet kapna a Mecsek természeti jellemzőinek bemutatása is).
 • Lombházak kialakítása a fák koronáján.
 • Helyi termékeket áruló turista-vendéglátóhely.
 • Oktatási célú tansétányok kialakítása (a helyi flóra és fauna bemutatása digitális eszközökkel kiegészítve).
A Mandulás kemping újraélesztése

A pécsiekkel történt korábbi egyeztetések során kiderült, hogy a városban élők nagyon szeretnék, ha a terület újra közösségi célokat szolgálhatna. Ezért – abban az esetben, ha újra a városé lesz a kemping területe – az alábbi témajavaslatokat bocsátanák lakossági egyeztetésre:

 • A kemping újranyitása
 • Szállások kialakítása kiemelten gyerektáborok részére (bungalók)
 • „Indító központ” létrehozása túrázók számára (vendéglátási funkciókkal, higiéniai helyiségekkel)
 • Erdei iskola kialakítása (szállásokkal, bentlakásos nyári táborral)
 • Erdei szállások (osztályok, csoportok számára)
 • Új sportolási helyszín kialakítása
 • Az erdei biciklis turizmus egyik kiinduló pontja, bringaszervizzel
 • A mecseki libegő egyik kiemelt állomása lehetne itt
Elektromos kisvasút a Mecsekben

A jelenlegi erdei szabályok alapján nehezen megvalósítható a népszerű kisvasút területének és vonalának bővítése (felmerült az útvonal meghosszabbítása az állatkert és a sípálya felé is). A szakmai javaslatok szerint azonban egy elektromos kisvasút egyértelműen környezetbarátabb megoldás lenne, ami a jelenlegi kötött pálya helyett az erdőben és az úttesten is közlekedhetne. Hozzátette, hogy a hatósági és erdészeti szempontok alapján megvalósítható javaslatokat bocsátják majd társadalmasításra.

Itt említette meg azt is, hogy a Mecsek megközelítési módjaival kapcsolatban számos zöld megoldási javaslat érkezett az önkormányzathoz a kisvasút fejlesztése mellett. Ilyen a például a bicikliutak fejlesztése-kialakítása, a már említett libegő, vagy épp a kifejezetten a Mecsekre járó e-buszok.

Libegő a Misinán

A többször szóba hozott mecseki libegő témájára térve az alpolgármester kiemelte, hogy annak kialakításához több mint 40 hatósági engedély és hozzájárulás kell. Az ötlet már több mint fél évszázada felmerült, 2020 óta pedig számos szakértővel folytatott tárgyalást követően kezd kialakulni a lehetősége annak, hogy meg is valósulhat – mondta.

A libegő a Niké-szobor melletti parkolóból indulhatna, a Mandulás kemping tetején lehetne egy megállója, a végállomás pedig a Misina lenne. Fontos, hogy biciklik és babakocsik szállítására is alkalmas libegőfülkék közlekednének a fenti vonalon.

Megjegyezte továbbá, hogy a libegő az előzetes becslések alapján az első években 50-100 ezer főt vonzhat, növelhetné a turisták Pécsett töltött idejét és jelentős bevételt is termelne.

Forrás
Borítókép: PécsMa.hu

További hírek