MenetBrand

Új menetrend lép érvénybe a Pécs – Villány szakaszon

Új menetrendre kell számítani a Pécs / Villány / Mohács / Magyarbóly vonalon (65-66) december 12-től. Az elmúlt időszakban már előfordultak jelentős változások a szakaszon. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Mik lesznek a legfontosabb változások?

Az elmúlt időszakban és a jövőben életbe lépő változásoknak köszönhetően több újdonságra is számítania kell a helyi lakosoknak. Habár több esetben is csak pár perces módosítások jönnek, ezek jelentősen megváltoztathatják a vasúti közlekedést. Amiket mindenképpen érdemes feljegyezni:

  • A szakaszon fenntartják, hogy csak akkor állnak meg megállókban, ha van le- illetőleg felszálló utas
  • Továbbra is új, modern Desiro vonatok közlekednek a vonalon
  • Az InterCity járatok 8 perccel korábban fognak Pécsről indulni

A menetrendi változásokról korábban a pécsudvardi Kisbíró is beszámolt. Alapvetően kijelenthető, hogy több pozitívum is várható a vasúti közlekedésben, azonban nem minden ponttal értenek egyet a helyiek.

Részletek

A menetrend szokásos decemberi átírása a Baranyát érintő vasútvonalak esetében is változásokat hoz. A rendszeresen vonattal közlekedők számára a december közepe minden évben fontos, talán izgalmasnak is nevezhető időszak, ekkortól változik ugyanis a menetrend. Nézzük, idén hogyan nyúltak bele a vasúttársaságnál.

Az IC-vonatok Pécsről 8 perccel korábban indulnak majd december 12-től, és ennek megfelelően érkeznek a Keleti pályaudvarra, Budapestről a mostanihoz viszonyítva 8 perccel később kezdik meg útjukat a szerelvények. Az InterCity járatok menetideje 2 óra 49 perc lesz, Kelenföldre 2 és fél óra alatt érnek el. A Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. Kommunikációs Igazgatóságtól megtudtuk, a változások miatt javul a menetrendszerűség, pontosabbak lesznek a járatok, és a megnövelt pécsi átszállási idők biztosítják majd a csatlakozást. Magyarbóly-Villány, illetve Mohács felől a budapesti InterCity-kre 12 perces, a fővárosból érkező InterCity-vonatokra 8 perces csatlakozás lesz Dél-Baranya irányába.

Idén júliusban a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonproft Kft. a honlapján kialakított felületen – első alkalommal – online véleményeztetésre bocsátotta a menetrendtervezetet. Több mint háromezer észrevétel, előremutató ötlet és javaslat érkezett be.

Pécsudvard önkormányzata az elektronikus felületen jelezte a jelenlegi menetrend okozta problémákat. Ugyanakkor írásban is megküldték javaslataikat a MÁV Pécsi Területi Igazgatóság részére. Bízunk benne, hogy többek között ezek a kérések is vezethettek el a változásokhoz, amelyek részben, de beépültek a menetrendbe.

Az új menetrend szerint nagyon érdekes, de a legtöbb vonatpár ugyanabban az időpontban indul Pécsről Pécsudvard felé, mint Pécsudvardról Pécs felé. Egyúttal, mivel keresztezik egymást, az utazási menetidők is változnak. Az új elv szerint Pécsbánya-Rendező vasútállomáson fog teljesen feleslegesen (!) 5 percet várakozni a vonat. Külön érdekes még, hogy  mindezt gyakorlatilag az utolsó előtti megállóban teszi. Innen a végállomás nincs többre, mint maximum 7-8 perc. Pécsudvardól az örökérvényű 12-13 perc helyett immáron 16-17 percre lassul közlekedési menetidő Pécs irányába.

Indulási időpontok
Pécs Pécsudvard Pécsudvard Pécs
5:08 5:21 4:47 5:00
6:50 7:05 6:22 6:35
8:50 9:05 6:50 7:07
10:50 11:05 8:50 9:07
12:50 13:05 10:50 11:07
14:50 15:05 12:50 13:07
15:36 15:49 14:50 15:07
16:50 17:05 16:50 17:07
18:50 19:05 18:50 19:07
20:45 20:58 20:24 20:37
22:45 22:58 22:24 22:37


Megtanulni tehát nem lesz nehéz, kérdés mennyire válnak be ezek az új időpontok az utazóknak. Felhívjuk a figyelmet, hogy a táblázatban dőlt, aláhúzott sorokban szereplő vonatok csak munkanapokon közlekednek!

Fontos szabály, hogy Pécsudvard megállóhelyen csak abban az esetben állnak meg a vonatok, ha van le- vagy felszálló utas. Ezért nem lehet elégszer elismételni, de a leszállási szándékot időben kell jelezni, felszállás előtt pedig úgy kell elhelyezkedni a megállóban, hogy a vonat mozdonyvezetője időben láthassa az utazási szándékot. Mindez a vonalon megtalálható valamennyi megállóhelyére egyaránt érvényes; Szőkéd, Kistótfalu, Vokány, Palkonya, Villánykövesd.

A szakaszon többnyire alacsonypadlós Desiro motorvonatok közlekednek, amelyek leszállásjelzésre is alkalmasak. A nyomógombok az ajtókon, a visszajelző lámpák az utastérben elhelyezett mennyezeti kijelzőkön találhatóak. Az alábbi felhívás kizárólag a leszállásjelző gombbal ellátott vonatokon érvényes. Ez a valóságban a Desiro motorvonatokat érinti, az olykor még fellelhető “pici-piros” BZmot vonatokat pedig nem!

Hogyan érinti mindez a helyieket?

Összességében elmondható, hogy a változások által lassabban érnek be a vonatok Pécsre. Aki pedig a Villányi régióban dolgozik este 10/11-ig, annak egyáltalán nincs továbbra sem megfelelő járat Pécs irányába, miszerint az utolsó indulás 21:56-kor esedékes.

Jó hír azonban, hogy döntő többségében már tényleg a modernebb Desiro vonatok járnak a vonalon. A Budapestre induló InterCity járatokra pedig 12 perc áll rendelkezésre az átszállás alkalmakor. A 2020/2021-es menetrend szerint erre csupán pár percük volt a helyieknek, ami komoly felháborodást is okozott.

Fejlesztések
1: új megálló
 

A Magyar Falu pályázati program keretében teljesen új vasúti megállóhely létesítésül Pécsudvardon, amely immáron a következő szakaszába érkezett. Kiválasztásra került a tervező, aki felvette a kapcsolatot az Önkormányzattal. Tervezés után újabb egyeztetésre kerül sor, amely a helyi illetékesek reményei szerint jövőre, 2022-ben esedékes. A kivitelezési munkálatok a jelölt évben érvényesülhetnek


**A fent jelölt borítókép-fotó egy első körös digitális illusztráció, a végeredményig az még részlegesen, de módosításra kerülhet!

2: új alkalmazás

Előzetes betekintést nyújtunk ebben cikkben elsőként a MenetBrand által készített teljesen új Menetrend Máv alkalmazásból. A várható megjelenése teszt jelleggel 2021 December eleje/közepére tehető. Bővebben…

További hírek