MenetBrand

21. századi megoldások: érkeznek az elektromos buszok Pécsre

Új irányt vehet a tömegközlekedés Pécsen a Zöld Busz Program következtében. Az önkormányzat és a Tüke Busz Zrt. egyaránt támogatja az e-buszok elterjedését a 2021-2027-ig tartó uniós ciklus során.

A jövő tömegközlekedése

A “zöld” megoldások a jövőt jelentik a közlekedés bármely formájában, az elektromos autózás elterjedésével párhuzamosan pedig természetesen a buszokat tekintve is haladni kell a korral. Az elmúlt években már több ízben találkozhattunk e-buszokkal, azonban a következő uniós ciklus (2021-2027-ig) jó esélyt kínál a további fejlesztések megvalósításához. Pécs városa megtesz minden tőle telhetőt ennek érdekében és e-buszokkal próbálja felvenni a versenyt. 

A pécsi önkormányzat és a Tüke Busz Zrt. együtt vesz részt abban az országos projektben, amely során Magyarország új buszstratégiáját alkotják meg. A Zöld Busz Mintaprojek során az elektoromos buszok elterjedésének különböző módjait, feltételeit vizsgálják. Pécs városa saját tapasztalatainak megosztásával viheti előre az ügyet.

A Zöld Busz Mintaprojekt

Az állami tulajdonban lévő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. képviseli a programot, amelyet az Innnovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt keltettek életre. Célja Magyarország új buszstratégiájának kidolgozása. Ebben kiemelt szerepet szánnak a tisztán zöld energiával működő, elektromos hajtású buszoknak. 

Az állami projektben partnerül hívták azokat az önkormányzatokat, amelyeknek már van saját tapasztaltuk az ilyen autóbuszokról. Az önkormányzat beszámol majd az elektromos meghajtású buszok üzemeltetési tapasztalatairól és a buszok töltéséért felelőls töltő-berendezések működéséről. A Zöld Busz Mintaprojekt dokumentációjában felhasználják majd a pécsi eredményeket is, cserébe pedig az állami cég többek között a lehetséges hazai és nemzetközi projektekben szakmai partneri együttműködést biztosít.

10 milliárdért jöhetnek az e-buszok Pécsre

– Ezzel a programmal hivatalosan csatlakozik Pécs a kormányzati Zöld Busz Programhoz. Ez fontos lépés a tervezés folytatásához, hiszen ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy Pécs 2021-2027-es Európai Uniós ciklusban egy több, mint 10 milliárd forint értékű e-busz projekt megvalósítását tűzhesse ki célul – árulta el Ruzsa Csaba, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a PécsMa.hu lapjának. 

Forrás
Borítókép: Csortos Szabolcs fotója

További hírek